Bouwbedrijf Haarlem

Zelf een blokhut bouwen

Zelf een blokhut bouwen

Geplaatst op

Zelf een blokhut bouwen

Het is een droom van menig man. Een eigen blokhut bouwen en inrichten als de mancave waar hij vrienden kan uitnodigen voor een borrel. Het bouwen van een blokhut is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel er tegenwoordig veel kant en klare bouwpakketten verkrijgbaar zijn, is het nog steeds een hele taak om de blokhut in elkaar te sleutelen.

Waar te beginnen?

Je hebt je bouwpakket binnengekregen, maar waar moet je beginnen. Als je geen super klusser bent sta je al gauw met je handen in je haar met geen idee hoe je verder moet gaan. Voordat je een blokhut gaat bouwen is het verstandig om na te denken over de functie van de blokhut en welke uitstraling je wilt creëren. Zo kun je beter keuzes maken op het gebied van grootte en materiaalsoort.

Heb je duidelijk in je hoofd wat de functie gaat zijn en welke uitstraling je wilt? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Hier een stappenplan voor het maken van je eigen blokhut.

Stap 1: Een stevige fundering

Een stevige fundering vormt de basis van je blokhut. Het is dus erg belangrijk dat deze goed wordt neergezet. Zorg er wel voor dat je alle eventuele buizen, bedrading en leidingen al hebt gelegd voordat je met de fundering aan de slag gaat.

Begin met het afgraven van de fundering tot ongeveer 25 centimeter diep. Vul de fundering eerst met zand tot ongeveer 10 centimeter onder de rand en stamp deze goed aan, zodat je eventuele verzakkingen voorkomt. Daarnaast is het erg belangrijk dat de fundering waterpas is. Vul vervolgens de overige 10 centimeter met gietbeton. Wanneer je een grotere blokhut wilt bouwen is het verstandig om het gietbeton wat ruimer te nemen.

Wanneer de fundering ligt kun je de funderingsbalken met een afwateringsprofiel leggen. Een goede optie is om deze funderingsbalken te verankeren in het beton.

Stap 2: Plaats de muren

Nu fundering ligt kun je aan de slag met de muren. Belangrijk bij het kiezen van het materiaal is dat het materiaal goed tegen verschillende weersinvloeden kan. Je begint bij het maken van een frame voor de muren. Zorg ervoor dat de uitsparing van de deur klopt, zodat je deze vroegtijdig nog kunt aanpassen. Maak vervolgens stap voor stap de muren dicht. Hierbij kan je ervoor kiezen om de planken verticaal of horizontaal te plaatsen.

Stap 3: Plaats het dak

De eerste stap bij het plaatsen van het dak is het installeren van de draagbalken. Hierbij is het belangrijk dat je voldoende ruimte overlaat voor de afwatering van water. Wanneer de draagbalken liggen, kun je verder met het aftimmeren van het dak. Een goede materiaal voor het aftimmeren is multiplex, dat je goed vastmaakt met grote spijkers. Hierop kun je vervolgens het dak afwerken. Zorg er altijd voor dat je van beneden naar boven werkt.

Stap 4: De afwerking

De afwerking bestaat met name uit de randvoorwaarden, zoals bedrading voor de verlichting en de goten voor de afvoer van het water. Verder is het inrichten en de bekleding van de blokhut helemaal aan jou.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden