Bouwbedrijf Haarlem

Wonen

Wonen

Geplaatst op

Mozaïek

 

Een van de meest populaire wand- of vloerbekledingen van dit moment is het aanbrengen van mozaïek. En dat kun je op veel meer manieren toepassen dan je op het eerste gezicht zou denken…

 

Materiaalsoorten

 

Mozaïek is in drie soorten materiaal verkrijgbaar: glas, keramiek en – relatief nieuw in de hedendaagse badkamers – natuursteen, vooral marmer.Keramiek is naar verhouding goedkoop, maar heeft volgens veel mensen een minder sprankelende uitstraling.

 

 

Dat heeft vooral te maken met het feit dat glasmozaïek over het algemeen helderder is, feller van kleur en glanzender. Daar betaalt je dan ook voor; glasmozaïek is een stuk duurder dan keramisch mozaïek. Marmermozaïek zit er qua prijs een beetje tussenin.>De bekendste zijn de 20 x 20 millimeter tegeltjes. Er zijn echter ook kleinere (10 x 10 millimeter) en grotere (23 x 23 millimeter en zelfs 48 x 48 millimeter) maten verkrijgbaar.

Daarnaast zien we ook diverse afwijkende vormen, bijvoorbeeld rond, rechthoekig en natuurlijk de onregelmatig gevormde varianten. Naast willekeurige patronen is het met mozaïek mogelijk patronen en figuren kant-en-klaar te bestellen, waarna deze in delen worden geleverd en door de zetter worden aangebracht.

 

Rond

 

Met mozaïek is meer mogelijk dan met gewone tegels. Wat dacht je bijvoorbeeld van het bekleden van het sanitair zélf met mozaïek? Omdat de gebruikte tegeltjes zo klein zijn, lenen ze zich uitstekend voor het afwerken van ronde vormen. Ook een rond scheidingswandje of een ronde badombouw kan op die manier prachtig worden betegeld.

 

Vloer

 

In Nederland is er nog enige schroom om ook de vloer te bedekken met mozaïektegels, maar daar lijkt snel verandering in te komen. Logisch ook, want wat is er nu mooier dan de wand door te laten lopen in de vloer?

 

Houd, wanneer je denkt over mozaïek op de vloer, wel rekening met de gladheid, vooral als je glasmozaïek overweegt. Veel mensen kiezen om die reden voor glasmozaïek aan de wand en keramisch mozaïek voor op de vloer. Wordt dat je allemaal een beetje te druk? Denk dan eens aan een wand en vloer van tegels met een groter formaat, met een rand van mozaïek. Of een klein wandje als spectaculaire eye-catcher. Hierdoor ontstaat een spannend contrast tussen groot en klein.

 

 

Budget

 

Een ding is zeker: als je kiest voor mozaïek ben je doorgaans meer kwijt per vierkante meter dan met gewone tegels. Het materiaal is minder gangbaar en dus iets duurder. Ook de tegelzetter zal meer vragen omdat mozaïek minder eenvoudig aan te brengen is dan de standaard 15 x15 cm witte tegels. Mozaïek wordt in principe geleverd op matten van iets meer dan 30 x 30 centimeter. Maar je kunt ook kiezen voor maatwerk, volledig opgebouwd uit losse tegeltjes. Meer werk voor de tegelzetter: veel losse elementen en een erg precies werkje.

 

Bron: www.wonentrends.nl

Bron: www.wonenwereld.nl

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden