Selecteer een pagina

Je wilt een dakkapel maken, want je wilt de zolder als extra kamer gaan gebruiken? Dat is een goed idee. Er bestaan diverse typen. Welke kies je? In dit artikel benoemen we er een aantal. Hou er rekening mee, dat voor veel typen een vergunning is vereist. Doe navraag bij de gemeente voordat je een definitieve keuze maakt.

Verdiep je altijd eerst vooraf in de types

Veel mensen laten een nieuwe dakkapel aanleggen zonder eerst goed te verdiepen in de verschillende mogelijkheden die op de markt zijn.

Om jouw een handje te helpen geven we eerst een overzicht van de type daken geschikt zijn voor een dakkapel. Dakkapellen kunnen geplaatst worden op:

  • Platte daken
  • Puntdaken
  • Schuine daken
  • Dubbele daken
  • Nokverhoogde daken
  • Nokverlegde daken

We zullen de eerste drie typen daken in de volgende paragrafen in detail bespreken. Er zijn typen die als prefab zijn te krijgen. Dat heeft als voordeel dat zo’n dakkapel snel kan worden geplaatst en heb je minder kans dat het weer spelbreker is.

aerial photography of white and orange houses

Dakkapel met plat dak

De meeste mensen zullen met deze type te maken krijgen. De dakkapel met een plat dak is namelijk de meest voorkomende type. Dit past goed in een gangbaar model woning. Dit type dakkapel is tamelijk recht toe recht aan. Dit wordt in een dak geplaatst, maar is optisch geen integraal onderdeel daarvan. Voor de installatie worden dakpannen verwijderd en die worden niet meer opnieuw gebruikt. Dit type heeft dus een plat dak. Dat dak loopt naar achteren schuin af, opdat water in die richting kan wegstromen

Dakkapel aanleggen bij een puntdak

Vele mensen denken at het niet mogelijk is, maar ook bij een punt dak is een dakkapel in Bergeijk aanleggen erg aantrekkelijk. Het dak van dit type dakkapel staat loodrecht op het dak van de woning. Aan weerszijden van de nok van de kapel loopt het dak schuin af. De dakpannen die van het dak van de woning waren verwijderd, kunnen voor het dak van de dakkapel worden gebruikt. De dakkapel kan goten hebben. Sowieso wordt water afgevoerd via het bestaande dak van de woning. Door het gebruik van de dakpannen wordt dit type dakkapel optisch meer opgenomen in het bestaande dak dan het vorige.

Dakkapellen combineren met schuindak

Het dakkapel met schuindak is optisch meer geïntegreerd in het bestaande dak dan de twee eerder besproken typen. Het dak van de woning lijkt opgelicht om er een dakkapel onder te bouwen. Met andere woorden er is een knik het dak. Des te hoger het dak van de kapel begint des te zwakker is die knik. De dakpannen die van het dak van de woning waren verwijderd, worden weer gebruikt voor de dakkapel. Aan de voorkant van het dak daarvan kan een goot zitten.