Bouwbedrijf Haarlem

Veilig werken met een rolsteiger

Veilig werken met een rolsteiger

Geplaatst op

Jaarlijks gebeuren er in Nederland ongeveer 125.000 ongelukken tijdens klussen en verbouwingswerkzaamheden. Met name klussen in en rond huis, maar ook bouwvak klussen waarbij op een hoge plek wordt gewerkt, blijken meer dan gevaarlijk te zijn. Om een voorbeeld te noemen: tussen 2009 en 2017 overleden er 162 bouwvakkers tijdens hun werk, van wie tientallen door valpartijen. Van een trap of rolsteiger vallen geldt als een van de meest voorkomende bouwongelukken. De valpartijen hebben helaas regelmatig een dodelijke afloop of leiden tot zware verwondingen. Het is dan ook belangrijk dat, wanneer er vaak op (grote) hoogte gewerkt wordt, de bouwvakker en klusser een rolsteiger kopen die veilig is. En dat ze zich natuurlijk verdiepen in hoe de rolsteiger op een zo veilig mogelijke manier gebruikt kan worden.

Val van rolsteiger voorkomen: adviezen

Klussers en vakmannen die een rolsteiger kopen en gebruiken, verdiepen zich vaak niet in het juiste gebruik van hun hoge stellingen. Om een val van een rolsteiger te voorkomen, is dit echter wel belangrijk. Daarom enkele korte adviezen, opgesteld door de Arbeidsinspectie (ook wel Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, SZW, genoemd), hoe een rolsteiger op en veilige manier gebruikt dient te worden:

  • Een jaarlijkse veiligheidskeuring van een rolsteiger is verplicht. Als de rolsteiger is goedgekeurd, wordt dit kenbaar gemaakt door een keuringssticker op de rolsteiger.
  • Steiger Fabrikanten hebben een sticker op de steiger aangebracht die aangeven hoe de steiger op een veilige manier opgebouwd moet worden. Volg deze instructies op!
  • Al er boven drie meter hoogte geklust wordt, is randbeveiliging op een rolsteiger verplicht. Dit voorkomt dat er gereedschappen en machines naar beneden kunnen vallen.
  • Voor steigers die niet verankerd zijn gelden wettelijk gezien specifieke bouwhoogtes. Binnen mag dat 12 meter zijn, buiten maximaal 8 meter.

Naast deze verplichte richtlijnen voor het werken met rolsteigers, kun je het voor jezelf nog veiliger maken door onze aanvullende tips te gebruiken. Die helpen je om de situatie voor jou en anderen nog veiliger te maken:

  • Draag bij werken op (grote) hoogte een veiligheidshelm.
  • Zet rolsteigers alleen op een harde en egale ondergrond neer.
  • Gebruik altijd de rem van de rolsteiger
  • Zet de rolsteiger dicht tegen de muur aan of de gevel waar je werkt

Als je bovenstaande tips serieus neemt, verklein je voor jezelf en anderen de kans op een ongeval tot een minimum.

 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden