Bouwbedrijf Haarlem

Veelgestelde vragen: wat is een spouwmuur?

Veelgestelde vragen: wat is een spouwmuur?

Geplaatst op

Een spouwmuur bestaat uit twee gemetselde baksteenmuren evenwijdig aan elkaar met een ruimte (holte) ertussen van ongeveer 50 mm. De stenen die gebruikt worden absorberen het vocht, wat door de buitenlucht wordt aangevoerd. Hierdoor dringt het vocht niet door naar de binnenwanden en worden vochtproblemen dus voorkomen. Deze constructie verving in 1930 massaal de massieve wanden en de ruimte tussen de twee wanden van baksteen bleef groeien – een typische spouwmuur nu is tussen 280-300mm.

 

Hoewel sommige bouwers met isolerende spouwmuren begonnen in de late jaren 1970, werd het pas verplicht onder de bouwvoorschriften tijdens de jaren ’90. Zo komt het dat er nog veel woningen in Nederland zijn die op dit moment ongeïsoleerde spouwmuren hebben. Het goede nieuws is dat deze heel gemakkelijk kunnen worden geïsoleerd. Een huis verliest ongeïsoleerd meer dan 35% van de warmte door de muren.

 

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Het concept van het isoleren van een spouwmuur is heel eenvoudig – het gaat om het vullen van de ruimte tussen de twee wanden van metselstenen met een isolerend materiaal, die de beweging van warmte vertraagt.

Isoleren van een spouwmuur helpt om een ​​thermische barrière op te werpen, die de stroom van warmte aanzienlijk vertraagt. Door het vertragen van de snelheid waarmee warmte ontsnapt uit het huis, is minder verwarmen nodig is om het huis op temperatuur te houden. In de zomer gebeurt juist het omgekeerde; warme lucht blijft beter buiten, wat betekent dat airconditioning niet nodig is om het huis koel te houden. Daarom kan spouwmuurisolatie zowel in de zomer als in de winter een enorm verschil maken voor uw energierekening en aangezien het proces relatief snel en goedkoop is, is het zeker het overwegen waard.

 

Bouwbedrijf Haarlem werkt samen met de beste leverancier op het gebied van spouwmuurisolatie Koston. Zij leveren de HR++ Termoparels® van Termokomfort BV. Bekijk ook onze projecten om meer te weten daarover.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden