Bouwbedrijf Haarlem

Stootpetten en veiligheidshelmen: de verschillen

Stootpetten en veiligheidshelmen: de verschillen

Geplaatst op

Bij (ver)bouwprojecten ligt er constant gevaar op de loer. Er zijn veel zaken die het hoofd zomaar kunnen beschadigen. Denk hierbij aan vallende objecten, uitstekende balken of het gevaar van bepaalde gereedschappen. Hier wilt u natuurlijk niet aan denken, maar het zijn toch zaken waarmee rekening gehouden moet worden. Het dragen van stootcaps of veiligheidshelmen is niet verbonden aan bepaalde beroepen. Er is wel een standaardregel dat iedereen die op een bepaalde werkplaats komt, de voorgeschreven hoofdbescherming moet dragen. Het bepalen of het dragen van een stootpet verantwoord is, ligt aan de risicofactoren op de werkplaats zelf.

Maar wat zijn de voor- en nadelen tussen een stootcap en een veiligheidshelm?

De stootpet (de naam zegt het eigenlijk al) is een bescherming voor het stoten van het hoofd. De pet vangt de klap bij het stoten op en daardoor voorkomt het dat u vervelende pijn heeft aan het hoofd. Een veiligheidshelm doet hetzelfde alleen behoedt daarnaast ook nog voor andere gevaren. Het grootste verschil is dat een veiligheidshelm de klap van een vallend object kan opvangen en een stootcap niet. Dit maakt dat wanneer er kans is op vallende objecten er altijd een veiligheidshelm gedragen moet worden. Verder biedt een veiligheidshelm bescherming tegen spatten van gesmolten metaal of chemicaliën, koude/hitte, verbranding, verontreiniging en elektrische stroomdoorgang. Duidelijk is dat een veiligheidshelm een stuk beter het hoofd beschermt dan een stootpet. Maar welke voordelen stelt een stootpet daartegenover?
Een stootpet is over het algemeen bijna twee keer lichter dan een veiligheidshelm. Ook sluit het vaak beter aan op het hoofd en geeft het meer comfort doordat het voor 100% van katoen gemaakt is. Bovendien ligt de prijs van een stootpet gemiddeld net iets lager dan die van veiligheidshelmen. Verder zijn de petten in verschillende soorten en maten te verkrijgen. U kunt zelfs als u dat wilt seizoensgebonden stootcaps kopen. Deze zijn speciaal gemaakt voor de een bepaald seizoen zodat de stootcap een zo een groot mogelijk comfort kan geven aan uw werknemers.

Wat raden wij aan?

Natuurlijk is het zeer afhankelijk van de werkomgeving wanneer wij aanraden om een stootcap te gebruiken en wanneer er een veiligheidshelm gedragen moet worden. Als er ook maar een kleine kans bestaat dat er op een bouwplaats vallende objecten kunnen voorkomen is het een verplichting om een helm te dragen. Mocht u daar in geïnteresseerd zijn nodigen wij u graag uit voor de webshop van ESV Shop.
Wanneer dit gevaar echter niet bestaat, bij bijvoorbeeld een verbouwing, is het volgens ons een zeer goede zaak om een stootpet aan te schaffen. Vaak wordt er bij dit soort werkzaamheden helemaal geen hoofdbescherming gedragen terwijl dit voor de werknemers meer veiligheid geeft. U kunt zelfs uw eigen logo en/of bedrijfsnaam erop zetten waardoor uw firmanaam (nog) meer in de spotlight staat!

veiligheidshelm

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden