Bouwbedrijf Haarlem

Stevige groei bouwproductie: ook in 2019

Stevige groei bouwproductie: ook in 2019

Geplaatst op

Sinds 2016 is de bouwsector herstellende van de crisis en is de voorspelling dat dit nog jaren toeneemt. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) kan de bouwsector gezien worden als een van de snelst groeiende sectoren. In 2018 heeft de bouwsector zich meer laten zien dan verwacht. De productiegroei is 7% gestegen in 2018 ten opzichte van vorig jaar. Door de toenemende vraag naar nieuwbouw en kantoorruimtes wordt de economie aangemoedigd.

 

Woningbouw

De bouwsector wordt door de economie aangemoedigd. In 2018 groeit de woningbouw het snelst binnen de bouwsector. Dit komt dan ook door de grote vraag naar nieuwe woningen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de woningrenovatie markt. In 2018 worden ongeveer 65.000 nieuwbouwwoningen gebouwd. Binnen de bouwsector is de woningbouw het meest welvarend op dit moment. Veel projecten zijn aan de gang, maar lopen door grote personeelstekorten vertraging op.

 

Personeelsprobleem

Ondanks de vele openstaande bouwvacatures is er een groot tekort aan mankracht te zien. Aan het einde van het tweede kwartaal van 2018 waren er ruim 17.000 openstaande vacatures. Dit is de oorzaak van uitstel en langere doorlooptijden van bouwprojecten en kan soms wel oplopen tot bijna een jaar. Het is belangrijk dat het werken in de bouw serieus onder handen genomen wordt. De prijzen van personeel en bouwmaterialen stijgen als deze risico’s worden meegenomen in offertes.

 

Bouwsector in 2019

Door het personeelstekort wordt ervan uitgegaan dat 2019 minder snel groeit dan 2018. Zo wordt er verwacht de woningbouw keldert en van de 8% groei in 2018 nog maar 4,5% kan groeien in 2019. Ook nemen de utiliteitsbouw en de infrabouw af, in totaal neemt de bouwsector zo’n 2% af. Door de vertragingen in de woningbouw zijn er voor 2019 ruim 3.000 bouwvergunningen afgegeven voor 2019.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden