Bouwbedrijf Haarlem

Plat dak: welke dakbedekking kies je?

Plat dak: welke dakbedekking kies je?

Geplaatst op

Is jouw platte dak toe aan een nieuwe laag dakbedekking? Je kan kiezen voor dezelfde soort dakbedekking, maar er komen steeds weer nieuwe soorten op de markt dus misschien zit er wel een betere soort voor jou tussen. Bekijk hier de 3 meest gekozen soorten dakbedekkingen voor op een plat dak.

Reparatie plat dak, nieuwe laag of vervangen?

Allereerst: is het nodig dat de dakbedekking op je platte dak volledig vervangen gaat worden? De gemiddelde levensduur voor dakbedekking op een plat dak is 25 tot 40 jaar, afhankelijk van het type dakbedekking. Is deze tijd bij jou nog niet aangebroken, kijk dan of een dakreparatie voldoende is. Denk bijvoorbeeld aan scheuren bij de dakranden waar een nieuw laagje dakbedekking overheen kan worden aangebracht.

 

Is de levensduur wel voorbij dan is het in sommige gevallen, zoals bij bitumen, mogelijk om de nieuwe laag bitumen over de oude laag te laten plaatsen. Dit scheelt tijd en daardoor zijn de kosten lager. Laat daarom altijd een dakdekker eerst je dak bekijken.

 

Is ook dit niet mogelijk, dan is het tijd om je dakbedekking te gaan vervangen. De meest gekozen dakbedekkingen voor een plat dak zijn:

Bitumen

Bitumen heeft een gemiddelde levensduur van 25 jaar, indien goed onderhouden. Bitumen is waterdicht, sterk materiaal en heeft een grote kleefkracht. Bitumen wordt met een brander op het dak aangebracht en er kunnen meerdere lagen over elkaar geplaatst worden. Het is aan te raden om bitumen jaarlijks te onderhouden: mossen en algen verwijderen.

EPDM

EPDM heeft een gemiddelde levensduur van 40 jaar, indien goed onderhouden. EPDM is waterdicht, onderhoudsarm en goed bestand tegen temperatuurverschillen waardoor een lange levensduur mogelijk is. EPDM wordt met lijm op het dak aangebracht en van te voren op maat gemaakt. Bij EPDM is bijna geen onderhoud nodig omdat mossen en algen niet kunnen leven op rubber.

PVC

PVC heeft een gemiddelde levensduur van 25 jaar, indien goed onderhouden. PVC is waterdicht, verkrijgbaar in verschillende kleuren en heeft een witte zonwerende variant. PVC wordt met lijm op het dak aangebracht. Het is aan te raden PVC jaarlijks te onderhouden: mossen en algen verwijderen.

 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden