Bouwbedrijf Haarlem

Hoe werkt zandgieten bij het maken van aluminiumvormen?

gieten in mal

Hoe werkt zandgieten bij het maken van aluminiumvormen?

Geplaatst op

Er zijn een hoop methodes om gietstukken van aluminium te maken. Bij een aluminium gieterij zijn veelgebruikte methodes coquillegieten, lage- en hogedrukgieten en vacuümgieten. Welke methode geschikt is, hangt natuurlijk af van de eisen waar het gietwerk aan moet voldoen. Voor middelgrote of zeer grote componenten in lage aantallen is zandgieten een perfecte methode. Afhankelijk van de grootte van de serie is het gietproces handmatig of automatisch.

 

De mal en het zand in de gietbak plaatsen

In het begin van het proces maakt men de mal die precies hetzelfde is als de uiteindelijke gietvorm. De mal is gemaakt van hout of kunststof en wordt in een metalen gietkast geplaatst. Daarna wordt de gietkast gevuld met het zand. Niet ieder zand is geschikt om te gebruiken bij het zandgieten. Om te zorgen dat de vorm mooi en zonder oneffenheden blijft is vooral zand met een toevoeging van klei en water geschikt. Nadat de gietkast gevuld is met zand wordt het samengeperst. Zo zet het zand zich vast rond de vorm.

Gietvorm creëren en gieten

Als de gietkast gevuld is en de inhoud geperst kan de mal verwijderd worden: zo ontstaat de gietvorm. Indien nodig kunnen er (meerdere) kernen toegevoegd worden om de gietvorm volledig te maken. De gietvorm kan daarna gevuld worden met het vloeibare aluminium. Het vullen kan niet al te snel gebeuren of met heel veel druk, omdat de matrijs sneller kan breken dan andere mallen. Na het stollen verwijdert men het zand en de aangietingen om het uiteindelijke product zichtbaar te maken. Een nadeel van zandgieten is dat het stollen veel langer duurt dan bij andere methodes, juist omdat het zand warmte slecht geleidt.

Controle, afwerking en aanpassing

Het is belangrijk om het product na het gieten goed te controleren op scheuren, insluitingen en porositeit. Dit wordt veroorzaak door verschillende wanddiktes in de mal en/of gietvorm. Het is sowieso aan te raden om hele scherpe hoeken in het materiaal te vermijden om scheuren te voorkomen. Nadat het product gemaakt is zijn er nog meerdere afwerkingen mogelijk, zoals thermisch of elektrolytisch verzinken, poedercoaten en stralen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden