Bouwbedrijf Haarlem

Het bedienen van elektronische sloten

Het bedienen van elektronische sloten

Geplaatst op

Een elektronisch slot bestaat uit drie delen: het mechanische gedeelte, het elektronische gedeelte en de onderdelen en de software die alles regelt. Ik zal elk deel van het slot in dit artikel bespreken, maar het grootste deel van het artikel zal gaan over de software, die alles bestuurt. Op twee plaatsen in het slot is er software aanwezig namelijk in de controller in het slot en er is externe software die het slot vertelt wat het moet doen. Dit tweede programma kan een traditioneel programma zijn dat op een desktop PC wordt bestuurd of een app voor op een smartphone of voor op een tablet. Bij commerciële installaties worden de programma’s bestuurd door middel van een cliënt-serverconfiguratie. Laten we nu de verschillende delen van een elektronisch slot eens bespreken.

Het mechanische deel is wat de deur feitelijk dichthoudt en waardoor de deur ook kan worden geopend of juist kan worden vergrendeld. Afhankelijk van het slot heeft de deur ook een knop of hendel en natuurlijk een vergrendelingsbout. Op sommige modellen is er een sleuteloverschrijving.

De elektronische onderdelen bevinden zich in het slot en kunnen bestaan uit verschillende mini-circuits en sensoren. Er is ook een mini-motor om de vergrendelingsbout te bedienen.

De software wordt gebruikt om het slot te programmeren om zo toegang aan gebruikers toe te staan of juist te weigeren. Het geeft ook de mogelijkheid om de geschiedenis van de datums en tijd bij te houden en het kan worden gebruikt om het slot of de elektronische sleutel op afstand te programmeren.

Bij elektronische sloten die op deuren van huizen worden geplaatst bevindt de software zich meestal in een app en die app kan dan weer worden gebruikt op een smartphone of op een tablet. Deze app kan het slot meestal programmeren via wifi of Bluetooth. Hieronder staan enkele functies:

  • Toegang voor bepaalde gebruikers toestaan of weigeren.
  • Gebruikers alleen op bepaalde tijden of dagen toegang verlenen.
  • Houd een overzicht bij van het openen en sluiten van de deuren.
  • Mogelijkheid om een bepaalde gebruiker te blokkeren.
  • Geeft sommigen mensen via een smartphone onmiddellijk toegang.


Bij elektronische sloten, die op deuren van huizen worden geplaatst, bevindt de software zich meestal op een speciale computer of in grotere faciliteiten wordt er zelfs een server gebruikt. Er kunnen ook beperkingen worden ingegeven. Dit betekent dat een gebruiker toegang krijgt tot bepaalde deuren, maar niet alle. De software die in deze installaties wordt gebruikt, is ingewikkeld en veel gedetailleerder dan de software van de sloten voor in huizen. Naast de bovenstaande functies heeft deze software ook audit- en planningsmogelijkheden. Het zal ook in staat zijn om een gebruiker in de hele faciliteit te traceren. De mogelijkheid om een gebruiker uit te sluiten van het gebruik is een belangrijk kenmerk.

Lock Secure – Een betrouwbare slotenmaker!

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden