Een van de beste machines om metalen platen te buigen, wordt een “kantbank” -machine genoemd. Een kantbank machine kan grote metalen platen buigen die doorgaans lang en dun zijn. Het metaal kan herhaaldelijk worden gebogen door een kantpers om de juiste vorm te krijgen. Het is onmogelijk om alleen menselijke kracht te gebruiken om metalen platen te buigen. Op een gegeven moment is het misschien niet eens mogelijk. Voor het effectief buigen van metalen platen is een bepaalde kracht nodig die een kantbank kan leveren. Als je zo’n machine wilt, moet je een kantbank te koop zoeken en kopen om geld te besparen.

Hoe werken kantbanken?

Een kantbank kan staal buigen door een bovenmes en een onderbalk tussen twee cilinders te duwen. Doorgaans is acht ton drukkracht nodig om één meter van één mm dikke plaat metalen plaat te buigen. Naast de randlengte is het cruciaal om aandacht te besteden aan de vrije doorgang tussen de kolommen. Dit is de kleinste maat die vrij kan worden doorboord. Met deze machine kunnen tot 40 mm dikke platen aluminium, staal, RVS en zelfs hardox worden gebogen. Voor het buigen van plaatmateriaal kan ook een CNC draaibank gebruikt worden.

Servo-aangedreven kantbank

Een kantbank werkt typisch hydraulisch met twee cilinders. Het kan echter ook worden bediend met behulp van een mechanische servo. Twee servomotoren drijven een riem aan die in dit systeem wordt gescheiden door katrollen. Op deze manier krijgen de metalen platen die je wilt buigen een meer gelijkmatig verdeelde kracht. Deze machine verbruikt echter niet veel stroom omdat de servo’s alleen actief zijn als de machine in gebruik is. Daarom is een systeem met een mechanische servo veel milieuvriendelijker en stiller dan een systeem met een hydraulische pomp.

CNC-gestuurde kantbank

CNC-besturing kan ook worden gebruikt om een kantbank machine te bedienen. Cilinders 1 en 2 worden respectievelijk y1 en y2 genoemd. De achteraanslag wordt X genoemd. R1 en R2 verwijzen naar het aanpassen van de afstand tussen de vingers van de aanslag. Z1 en Z2 zijn aanduidingen voor de vingers als ze op zichzelf kunnen scheiden. De V-as is de bombering en T1 en T2 kunnen worden gebruikt als buig hulpmiddelen. Het EFL-hoekmeetsysteem compenseert en corrigeert dit. Een laserstraal wordt gebruikt om de ideale buighoek te leveren. Het kan in de CNC automatisch bepalen welke hoek kracht nodig is

Welke winkels bieden tweedehands kantbanken aan?

Er zijn veel gerenommeerde bedrijven die tweedehands CNC-kantbanken kunnen leveren. Om ervoor te zorgen dat de kantpers het beste aan je behoeften voldoet, helpen hun medewerkers je graag bij het maken van de juiste beslissing. Als je een gebruikte kantbank wilt kopen, zoek dan de juiste plaats om contact op te nemen. Er zijn op dit moment diverse gebruikte kantbanken beschikbaar. Je kunt er dus gemakkelijk een vinden die bij je behoeften past. Misschien vindt je daar zelfs andere soorten machines, zoals een CNC-draaibank.