Ben zeker van je aankoop met deze tips

Een huis kopen is vaak heel leuk, maar ook een beetje spannend. Is het de juiste tijd om te kopen? Is dit het goede huis? zijn er geen onverwachte kosten? Je kan jezelf veel afvragen voordat je op aankoop over gaat. In dit artikel gaan we kijken naar wat je allemaal kan doen om een zo goed mogelijke keuze te maken voor jouw woning in Haarlem.

Wonen in Haarlem

Natuurlijk moet je eerst zeker zijn dat je in Haarlem wil wonen. Ben jij al bekend met Haarlem of spreekt de stad je gewoon aan? Haarlem is de hoofdstad van Noord-Holland en ligt net boven de hoofdstad van Nederland, Amsterdam. Lekker dichtbij dus maar compleet anders wonen. Ondanks dat Haarlem een redelijk grote stad is, heeft het een gemoedelijk dorps gevoel, daarnaast een prachtig centrum met veel leuke winkels en horeca gelegenheid. Haarlem heeft veel prachtige oude gebouwen en is ook echt een stad met geschiedenis. Ook ligt het dicht bij zee dus een dagje Zandvoort kan in de zomer elk weekend!

Waar rekening mee houden?

Wanneer je op zoek bent naar een woning in Haarlem zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. We houden de lijst beperkt tot punten die specifiek voor Haarlem gelden, algemene punten zijn voor een andere lijst bestemd. Houd ten eerste rekening met een hogere huizenprijs. Woningen in Haarlem zijn vaak duurder dan in dorpen of veel andere steden. De prijzen liggen hoger omdat Haarlem een hoofdstad is, dicht bij Amsterdam ligt en een gewilde woonlocatie is. Daarnaast geeft een woning in Haarlem een bepaalde ‘status’ waardoor de woningprijs ook hoger kan uitvallen.

Het volgende waar je rekening mee moet houden is dat veel woningen in Haarlem heel oud zijn. Veel oude woningen zien er super mooi uit, het enige probleem is dat je vaak later achter kosten komt waar je niet op hebt gerekend. Gelukkig kan je je hier makkelijk op voorbereiden! Laat het huis bouwkundig keuren. Een derde partij voert dan een keuring uit waarin ze de hele woning van binnen en buiten nakijken op beschadigingen en gebreken. Vervolgens maken ze een rapport op met daarin alle beschadigingen en verwachte kosten van reparatie/renovatie. Kijk eens op de website van Homekeur voor een bouwtechnische keuring Haarlem om meer te lezen over de voordelen hiervan.

Waar geen rekening mee houden?

Wanneer je een woning wil kopen en je bent daar klaar voor, in ontwikkeling en financieel. Dan moet je het gewoon doen. De huizenmarkt voorspellen gaat niet. Prijzen zullen omhoog en omlaag blijven gaan, Huizenprijzen blijven over het algemeen in een stijgende lijn maar wat er precies gebeurt weet niemand. Laat je niet leiden door wat er misschien gaat gebeuren!