Selecteer een pagina

Er zijn in Nederland veel huizen en gebouwen die nog een plat dak hebben. Denk hierbij vooral aan appartementencomplexen of kantoorpanden. Als je wilt kiezen om je dakbedekking te gaan vervangen wil je natuurlijk meer weten over welke soorten er zijn en wat voor mogelijkheden er zijn. Op deze pagina vertellen we je over wat de beste soort dakbedekking is.

De verschillende soorten dakbedekking

Er zijn in totaal vier verschillende soorten mogelijkheden als het gaat om een plat dak. Deze mogelijkheden zijn:

  • EPDM dakbedekking: dit is een waterdichte en rubberen soort dakbedekking die ook nog eens onderhoudsvriendelijk is. Doordat EPDM erg elastisch is, is de dakbedekking goed beschermd tegen scheuren en vervorming en het materiaal is ook nog een UV-bestendig.
  • Bitumen dakbedekking: bitumen dakbedekking is vervaardigd uit aardolie en kan je verkrijgen in verschillende kleuren. Bitumen wordt aangelegd in stroken waarbij deze stroken goed overlap moeten hebben.
  • PVC dakbedekking: net als bij EPDM is PVC een elastische soort dakbedekking wat de mogelijkheid geeft dat het kan uitzetten, waardoor scheurvorming voorkomen wordt. Hoe dikker de kunststoflaag is hoe langer deze mee zal gaan.
  • Groen dak: op een plat dak kan je ervoor kiezen om zowel een intensief als extensief groen dak te plaatsen. Houd er wel rekening mee dat een groen dak zwaarder is als andere dakbedekkingen en ook een stuk meer onderhoud vereist.

De dakbedekking van een plat dak vervangen

Je wilt vast ook weten wat deze verschillende soorten dakbedekking gaan kosten. Als je kiest voor EPDM dakbedekking heeft een prijs tussen de €60,- en €80,- per m2. Bitumen dakbedekking heeft een gemiddelde prijs van €40,- tot €60,- per m2 en PVC kost tussen de €50,- en €70,- per m2. Als laatste heb je nog groen dak wat een prijs heeft tussen de €40,- en €200,- per m2.

De levensduur van de dakbedekkingen

Als laatste verschillen de levensduren van de daken ook nog:

  • EPDM: heeft een levensduur van 30 tot 50 jaar
  • Bitumen: heeft een levensduur van 20 tot 40 jaar
  • PVC: heeft een levensduur van 15 tot 40 jaar
  • Groen dak: heeft een levensduur van 50 tot 70 jaar