Bouwbedrijf Haarlem

CNC draaien en frezen

CNC draaien en frezen

Geplaatst op

Het draaien en frezen van verschillende materialen gebeurd tegenwoordig vaak met behulp van machines. Deze machines worden aangestuurd door een computer wat ook wel bekend staat als computer numerical control of CNC. Met CNC is het mogelijk om computergestuurd onderdelen te maken voor allerlei doeleinden. Deze onderdelen kunnen van hout, metaal of kunststof zijn en kunnen exact op maat gemaakt worden door de machine te laten frezen of draaien.

Frezen

Met behulp van CNC kun je hout, metaal of kunststof frezen. Met frezen wordt er met een soort roterende boorkop materiaal verwijderd. Door materiaal te verwijderen kun je een gewenste vorm krijgen in het materiaal dat je aan het bewerken bent. Vroeger was frezen een tijdrovende klus en was er veel minder mogelijk in verhouding tot nu. Tegenwoordig zijn de meeste freesmachines aangestuurd met behulp van CNC. CNC kan heel nauwkeurig de juiste afmetingen bepalen en perfect het overbodige materiaal verwijderen. Hiervoor zit het materiaal dat bewerkt moet worden vast en beweegt de frees over het product heen. Er wordt dan net zo lang materiaal verwijderd totdat het gewenste resultaat is behaald.

Draaien

Een draaimachine of draaibank aangestuurd met CNC werkt op een soortgelijke manier als een frees. Het verschil met frezen is dat het voorwerp niet stil staat maar is vastgemaakt op de draaibank. De draaibank draait rond en met behulp van een beitel en de gegevens die in de CNC zijn ingevoerd wordt het product perfect op maat gemaakt. Ook hier wordt het overtollige materiaal verwijderd zodat je alleen het product of onderdeel overhoudt dat je nodig hebt. Met een kopieerdraaibank kun je naast het te produceren onderdeel ook een mal plaatsen die door de draaibank wordt betast. De draaibank kan dan een exacte kopie maken van de mal die je geplaatst hebt. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld 4 exact dezelfde poten voor een tafel wilt hebben.

Meer weten over CNC draaien of frezen? Kijk dan eens op de website van Evink CNC Verspaning

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden