Bouwbedrijf Haarlem

Aluminium als sterke metaaloplossing: bouwsteen moderne tijd

Aluminium als sterke metaaloplossing: bouwsteen moderne tijd

Geplaatst op

Aluminium is sterk en licht in vergelijking met staal. Daarom is het een geliefd materiaal om allerlei zaken van te maken. In deze blog nemen we je mee langs de vele handige toepassingen. Zo ontdek je wat het materiaal is en hoe jij er iets kan hebben. Kijk met ons mee en laat je inspireren.

Wat is aluminium?

Aluminium is een materiaal dat afkomstig is uit een ander materiaal: bauxiet. Dit laatste komt relatief veel voor op onze aarde, want het maakt zo’n 8 % van de aardkorst uit. Aluminium is een heel bijzonder materiaal, omdat het zichzelf beschermt tegen erosie. Dit maakt het materiaal erg geschikt voor toepassingen op zee. In tegenstelling tot staal en ijzer, vernietigt oxidatie (reactie met water en lucht) het aluminium niet. De oxide wordt deel van het aluminium, er ontstaat en laag die het materiaal zelfs beschermt. Aluminium bewerkt je eenvoudig met metaalbewerkingsmachines.

Een veelgebruikt materiaal

Aluminium is een bouwsteen van onze moderne cultuur, want het kent behoorlijk veel applicaties:

  • Folie
  • Binnen- en buitenkant van elektronische apparaten
  • Als verpakkingsmateriaal
  • Speelgoed
  • Bouwmaterialen

Er zijn maar weinig producten van technische aard te verzinnen waar dit materiaal niet in voorkomt. Dit is mede dankzij de eigenschap dat het materiaal goed geleidt. Ook in de ruimtevaart wordt het materiaal geprezen en gebruikt vanwege de sterkte en lichtheid.

Trotseerder van de elementen

In barre omstandigheden is aluminium een betrouwbare rots in de branding. Het kent verschillende toepassingen. Bijvoorbeeld in de scheepvaart en offshore. IJzer en staal roesten, maar aluminium beschermt zichzelf tegen aanvallen van het zoute zeewater en de eveneens zoute lucht doormiddel van de oxidatielaag.

Eigenschappen van aluminium

Het materiaal wordt dus gewonnen uit bauxiet en is te smelten bij een temperatuur van 660 graden Celsius. Er zijn een aantal landen op de wereld die zich bezig houden met de winning van bauxiet en dus indirect aluminium, dat zijn Suriname en Australië. De prijs van aluminium ligt relatief gunstig omdat het een materiaal is dat relatief eenvoudig te winnen is. Het is een zeer sterk materiaal en daarnaast is het vrij licht, waardoor we vaak een toepassing zien in de bouw.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden