Bouwbedrijf Haarlem

Alles over het onderhoud van je verwarmingsketel

Alles over het onderhoud van je verwarmingsketel

Geplaatst op

Dingen die al een tijdje meegaan, zijn toe aan vervanging of hebben ten minste onderhoud nodig. Dat geldt ook voor je verwarmingsketel. Hoe vaak onderhoud van je verwarming nodig is, is afhankelijk van de brandstof en het vermogen van de ketel. In deze blog lees je meer over het onderhouden van verwarmingsketels. 

Waarom is onderhoud nodig?

Hoewel het niet wettelijk verplicht is, is het wel heel verstandig om je verwarmingsketel regelmatig te laten checken. Bijvoorbeeld indien je gevaarlijke situaties zoals koolmonoxidevergiftiging, brand of een explosie wil voorkomen. Daarnaast stoot een goed onderhouden en afgestelde CV-installatie minder CO2 uit en gebruikt ie ook minder energie. Ook zorgt regelmatig onderhoud ervoor dat je verwarmingsketel langer meegaat. Ten slotte stellen sommige verzekeraars het zelfs verplicht indien je geld uitgekeerd wil krijgen. 

Wat gebeurt er tijdens een onderhoudsbeurt?

Het precieze proces verschilt per type ketel, maar over het algemeen gaat een onderhoudsbeurt er als volgt aan toe: als eerste wordt je verwarmingsketel, de brander en eventueel de schoorsteen gereinigd en op verschillende punten gecontroleerd. Daarna wordt de brander correct afgesteld en worden er verschillende wettelijk verplichte metingen uitgevoerd. Slijtagegevoelige onderdelen zoals thermokoppels en dichtingen worden extra gecheckt en indien nodig vervangen. Ten slotte maakt de verwarmingstechnicus de nodige attesten op. 

Praktische zaken

Welke soort verwarmingsketel je ook hebt, het onderhoud dient altijd uitgevoerd te worden door een verwarmingstechnicus die in het bezit is van een SCIOS-certificaat. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de kosten voor het onderhouden van een verwarmingsketel meestal tussen de €100 en €250 exclusief btw liggen. Voor niet-gasgestookte verwarmingsinstallaties met een vermogen van meer dan 100 Kw is het advies om om de twee jaar een onderhoudsbeurt in te plannen. Voor niet gasgestookte verwarmingsketel met een vermogen van 20 tot 100 Kw en gasgestookte verwarmingsketels met een vermogen groter dan 100 Kw geldt het advies van een vierjaarlijkse onderhoudsbeurt. Meer weten? Kijk dan hier voor meer informatie over het plaatsen van CV ketels.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen je graag mee langs diverse verbouwingstips en andere zaken die interessant zijn als je een huis wilt verbouwen.

Contactgegevens

Via info @ bouwbedrijfhaarlem.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden