Bouwbedrijf Haarlem

Oude woning? Isoleer dan de spouwmuren!

Oude woning? Isoleer dan de spouwmuren!

Geplaatst op

Indien je in een oudere woning woont, dan ben je er waarschijnlijk mee bekend: schimmelgroei op de buitenmuren! Dat komt onder andere door een te hoog vochtgehalte in huis, gecombineerd met te weinig ventilatie in de woning. Zeker bij oudere huizen is er nog eens een extra probleem en dat is dat de spouwmuren ongeïsoleerd zijn. Wanneer je een oude woning bezit is het dan ook ten zeerste aan te raden om de spouwmuren te isoleren wanneer dat nog niet is gebeurd. Spouwmuurisolatie is overigens relatief gezien goedkoop en kan over het algemeen binnen een dag worden aangebracht.

Andere ongemakken van oudere woningen

Maar oudere woningen hebben vaak meer mankementen die voor diverse ongemakken zorgen. Zowel op het gebied van wooncomfort als op financieel gebied hebben dergelijke huizen behoorlijk wat nadelen. Denk bijvoorbeeld eens aan het dak. Vaak is dit bij oudere huizen niet geïsoleerd en daardoor kan de warmte zeer gemakkelijk naar buiten toe ontsnappen. Als gevolg hiervan zul je harder moeten stoken, wat zeker in de winter zorgt voor een onnodig hoge energierekening.

Kruipruimte-isolatie

En wat te denken van de kruipruimte? Ook deze ruimte is bij oudere huizen vaak niet voorzien van isolatiemateriaal. Het gevolg is dat vocht vanuit deze ruimte onder de woning eenvoudig het huis kan binnentreden en voor een onnodig hoog vochtgehalte in de woning kan zorgen. Net zoals spouwmuurisolatie, is kruipruimte-isolatie ook vrij eenvoudig en snel aan te brengen, mits je kennis van zaken hebt natuurlijk.

Koude voeten

Een ander ongemak waarvan mensen die in oudere woningen leven vaak last van hebben, zijn koude vloeren. Het aanbrengen van vloerisolatie lost dergelijke problemen snel en eenvoudig op. Bovendien verkoopt tegenwoordig vrijwel iedere bouwmarkt isolatiemateriaal dat je prima zelf onder het laminaat kunt aanbrengen. Voor een zeer geringe investering heb je op die manier niet langer last van die vervelende koude voeten!

Oudere woningen en het effect op de gezondheid

Naast dat de benoemde zaken zoals schimmels die op de buitenmuren groeien en een koude vloer, zijn de besproken ongemakken nou ook niet bepaald goed voor je gezondheid. Schimmelgroei in je woning kan immers zijn uitwerking op de luchtwegen hebben. Voor mensen die klachten aan de luchtwegen hebben zijn dergelijke woonomstandigheden nog eens extra vervelend.

Al met al is het goed isoleren van je woning de moeite meer dan waard. Op zowel financieel vlak als op het gebied van gezondheid zijn er grote voordelen verbonden aan het laten isoleren van je woning. Eigenlijk kun je het zo zien dat het een investering is die zich op kortere en langere termijn dubbel en dwars terugverdiend.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden