De hulpmiddelen van een architect

Voor een architect is het belangrijk dat alle mogelijke scenario’s in zijn plan worden meegenomen en dat alles zo nauwkeurig mogelijk wordt uitgevoerd. Door gebruik te maken van verschillende hulpmiddelen kan een architect zijn plan en planning zo goed mogelijk onderbouwen en op basis daarvan een project uitvoeren. Deze hulpmiddelen zijn dan ook een essentieel onderdeel bij de werkzaamheden die een architect uitvoert. De verschillende hulpmiddelen die een architect gebruikt tijdens zijn werkzaamheden komen in dit artikel naar voren.

Een tweede blik op het project

Voor een architect is het lastig om alles in zijn eentje te doen, vandaar dat er verschillende expertises van buitenaf worden gevraagd om mee te kijken naar het project. Zo wordt er bijvoorbeeld overlegt met andere architecten om te kijken of het kostenplaatje dat in eerste instantie opgesteld is realistisch is, of dat er bijvoorbeeld meer budget gereserveerd moet worden. Daarnaast wordt er overleg gepleegd over de technische aspecten van het plan, vaak gaan de architecten dan gezamenlijk op pad met een afstandsmeter om de technische punten in het plan samen na te meten. Op deze manier wordt het risico voor de architect ook minder aangezien er een andere architect meekijkt en zijn licht op het plan laat schijnen. Daarnaast worden de eventuele fouten in het plan door de andere architect ontdekt en kunnen deze worden veranderd, nog voordat het project daadwerkelijk van start gaat.

De planning

Een belangrijk onderdeel van een project is de planning. Doordat er vaak een bepaald tijdschema wordt opgesteld door de architect wordt die daar vaak op afgerekend als het niet binnen die tijd lukt. Daarnaast moet een architect ook niet een te brede tijdsplanning maken, want indien dat gebeurt is de kans groot dat een andere architect er met de klus vandoor gaat. Door gebruik te maken van een externe planner kan deze een goede blik werpen over het project en samen met de architect een realistische tijdsplanning maken voor het project. Op deze manier moet de tijdsplanning zo dicht mogelijk tegen de realiteit zitten. Zo moet er een haalbare maar toch strakke tijdsplanning zijn.

 

Voor een architect is het dus van belang om zijn plannen met betrekking tot het project te bespreken met externe expertises. Door dat te doen moet er een waterdicht plan op tafel komen te liggen. Daarnaast is het voor de architect ook een stuk zekerheid door die externe expertises om advies te vragen. Dit komt doordat zij vaak net even op een andere manier naar het project kijken en weer andere mogelijkheden of problemen zien. Hierdoor wordt er met zoveel mogelijk scenario’s en mogelijkheden rekening gehouden.